Herfst

Goudsbloem (foto: Jeanette Roos)

De natuur gaat weer de rusttijd in. De laatste bloeiers houden nog stand: asters, de blauwbaard heesters, kattenstaart-amaranten met hun dikke pluimen, een paar rudbeckia’s en bovenaan (slecht te zien vanaf de weg) goudsbloemen. Volgend jaar zetten we de goudsbloemen een stuk lager: een mooie kleur zo laat in het seizoen!

Helaas waren dit jaar veel bloemen in de tweede helft van de zomer (te) snel uitgebloeid. De grond op de rotonde droogde erg snel uit, ondanks de vele liters water die we regelmatig gegeven hebben. Vermoedelijk komt dit door een combinatie van de grondkwaliteit, de ligging op een heuveltje, en de bomen en struiken die water naar zich toe trekken. En door het weghalen van gras en ander “onkruid” komt kale grond vrij die sneller uitdroogt. Komend jaar gaat het hopelijk beter als de aanplant van dit jaar wat meer uitgegroeid is, en zaailingen zich verspreid hebben. En aan de grondkwaliteit kunnen we nog wel iets doen.

Herfst is ook de tijd om bollen te planten. Op de rotonde staan al veel narcissen. Vandaag hebben we 150 bolletjes er bij gepoot: krokus en scilla. Deze vroegbloeiers leveren voeding voor hommels en sommige bijen die aan het eind van de winter actief worden. En ze zijn natuurlijk mooi om te zien: een teken van de naderende lente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *