Bloemenwei

De open helling aan de zuidkant is dit jaar één grote bloemenwei geworden. Nu domineert de gele kamille, met daarbovenuit de grote keizerskaars. Het rood van de klaprozen gaf tot kort geleden mooie accenten; nu resten de zaaddozen. Margrieten, verbena (paars; Nederlandse naam ijzerhard) en duizendblad (de roze schermbloemen op de rechterfoto) komen in bloei.

Keizerskaars bij avond

In de bloemenwei staat ook veel knoopkruid, een echte bijenplant.

Nieuw dit jaar is een groep slangenkruid. De bloemen zijn zeer geliefd bij hommels.

Aan de oostkant valt een kleurige groep op, met valeriaan, wit duizendblad, gele kamille, en rode brandende liefde. De valeriaan, geliefd bij zweefvliegen, hebben we vorig jaar als kleine zaailing geplaatst, en is nu een stoere plant. Langs oevers in de polder kom je hem ook tegen. Eigenlijk is de rotonde een iets te droge plek, maar hij houdt vol.

Op de meeste schaduwrijke plek staat brandkruid (Latijnse naam phlomis), met een bijzondere “etage-gewijze” bloeivorm. Deze plant is in veel bloemperken in Woerden te bewonderen.

Onder een verkeersbord staat tripmadam, een inheems vetplantje. Zij bloeit nu uitbundig met gele bloemen; de warme droge plek is geen enkel bezwaar, integendeel. Op de achtergrond staat paarse salie.

Soms wordt je verrast door een enkele plant die opeens opvalt tussen alle andere. Een aantal vondsten op een rij:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *