De rotonde biedt een heel andere aanblik dan vorig voorjaar. Er zijn geen kale plekken meer, en de vaste planten en meerjarigen die we vorig jaar geplant of gezaaid hebben zijn allemaal teruggekomen. Wilde peen en gele kamille hebben zich uitgezaaid op allerlei plekken. Een verrassing zijn de bloemen die nu verschijnen uit een inheems zaadmengsel dat we vorig jaar uitgestrooid hebben. Een voorbeeld is de silene op de foto hierboven.
De afgelopen weken vielen de vele klaprozen erg op. We ontdekten verschillende soorten, o.a. grote klaproos en bleke klaproos. Op een zonnige dag is het een gezoem van jewelste. Op de foto zijn minstens drie hommels te zien.
Ook bolderik bloeit uitbundig. Vanaf de weg zijn de bloemen helaas wat minder goed te zien: bolderik heeft een lange steel, met één paarse bloem aan de top. Vroeger was dit een veelvoorkomend “onkruid” tussen het graan. Van bovenaf is pas goed de bloemenzee te zien. Op de foto hierboven zijn naast bolderik en verschillende klaproossoorten kamille, margrieten, korenbloemen, witte reseda en een enkele goudsbloem te herkennen.
En hier zijn gewone en gele kamille te zien, naast bolderik en grassen. De hoge planten rechtsboven zijn cichorei, die later gaat bloeien. Vorig jaar werd de cichorei opgegeten door de slakken, nu ziet het er veelbelovend uit.
De kornoeljes bloeien volop.
Enkele weken geleden viel vooral deze uitbundig bloeiende bermooievaarsbek (een geranium soort op). Aan het eind van vorige zomer leek de plant compleet verdroogd en dood, maar die zorg was onterecht.
En wat meer in de schaduw bloeide voor het eerst judaspenning. Daarachter de chocoladebruine bladeren van een wederik-soort.
Prachtig al die kleuren! En geweldig voor de bijen en vlinders!
Wat een feest om zoveel bloemen telkens te ontdekken. En dit was nog maar het voorjaar!