Zomeravond

Volop zomer nu. Zaaddozen van bolderik en papaver staan er in grote aantallen. De beide kamille soorten zijn nu wel zo’n beetje uitgebloeid, net als de margrieten. Het valt op dat sommige soorten snel over het hoogtepunt van hun bloei raken. Waarschijnlijk is de droogte een belangrijke factor. De rotonde is in de zomer een zeer droge plek. Bomen en struiken slurpen water, en het feit dat de grond oploopt naar het midden toe maakt de grondwatersituatie er niet beter op, vermoeden we.

Nu is de tijd aangebroken van bloeiers zoals echinacea (zonnehoed) en wilde peen (zie foto hierboven).

Links rode zonnehoed, vooraan boerenwormkruid (geel) en meer naar achteren een keizerskaars. Vorig jaar stond hij op dezelfde plek. Elders vonden we zaailingen van deze majestueuze plant – hopelijk volgend jaar in bloei.
Vooraan aster, links de oranje gekleurde rudbeckia fulgida (die ook zonnehoed wordt genoemd, maar toch echt verschilt van echinacea), en rechts de rode helenium (die al aan het vervagen is). Bovenaan uitgebloeide margrieten, en linksboven is nog net duizendblad te zien, een echt inheemse plant die het goed doet.
Leverkruid, ook wel koninginnekruid genoemd. Deze vangt wat te weinig zon, door de uitgegroeide wilg boven hem. Benieuwd hoe de planten het volgend jaar doen, als de wilg gesnoeid is.
Begin dit jaar geplant: zwarte toorts. De planten doen hun uiterste best in bloei te komen. De plant rechts is al weer uitgebloeid, links is nog een bloem in aanleg te zien. Volgend jaar vast beter zichtbaar allemaal!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *