Nazomer

Er bloeit verrassend veel, mede dankzij de vele regen deze zomer, waardoor veel planten niet zo snel zijn uitgebloeid als vorig jaar. En natuurlijk zijn er planten die pas laat in het jaar in bloei komen. Vandaag een paar foto’s die half augustus genomen zijn.

Intussen beginnen we weer met opruimwerkzaamheden, en plannen maken voor aanvullingen van de beplanting. Het is altijd een beetje zoeken wat het beste is: rigoureus alle verdorde bloemen en stengels weghalen oogt misschien “netter”, maar je houdt kale plekken over, en bovendien is het slecht voor insecten en andere beestjes die een schuilplek vinden of eitjes leggen in de oude planten. Vaak halen we maar een deel weg, vooral om het zicht op wat nog wel bloeit te verbeteren.

Hieronder een paar “pareltjes”. Helaas is vanaf de weg of stoep niet alles even opvallend – daarvoor moet je echt grote vlakken met dezelfde planten creĆ«ren. We proberen daar rekening mee te houden, maar vinden diversiteit ook heel belangrijk, en natuurlijk. Bovendien: veel planten, zeker inheemse, zijn wat meer ingetogen qua kleur en vorm en vallen iets minder op. Dus: geniet van de foto’s.

Herfstaster met deels uitgebloeide wilde peen
Gulden roede (Solidago) – geliefd bij met name verschillende soorten vliegen
Echte heemst, een in Nederland voorkomende eetbare plant, verwant aan kaasjeskruid. Verstopt tussen de wilde peen heeft hij standgehouden.
Nog een mooie bijen- en vlinderplant: leverkruid. Dit is de niet-inheemse variant Eupatorium maculatum. De inheemse versie is wat bleker van kleur, met iets kleinere bloemschermen (Eupatorium cannabinum, of Koninginnekruid). De namen leverkruid en koninginnekruid worden door elkaar gebruikt.
Bloeiend en uitgebloeid door elkaar. In het midden een stukje dat we hebben schoongemaakt; we hebben er verbena en beemdkroon (knautia) geplant.
Laatbloeiende zonnehoed (rudbeckia triloba), een mooi oranje accent in dit jaargetij. De plant heeft zich verrassend uitgebreid: we begonnen twee jaar geleden met maar een paar planten.
In tegenstelling tot vorig jaar bloeit zonnehoed (Rudbeckia fulgida; oranjegeel) en zonnekruid (Helenium moerheim beauty; rood) nog volop, met dank aan de regen. Hier naast herfstaster.
Behoorlijk verstopt: zwarte toorts, prachtig van dichtbij.
Tenslotte: distels. Niet erg geliefd, wel mooi, en super voor insecten en vogels. De bloemen trekken veel bijen, vlinders en andere insecten. De zaden in het pluis worden gegeten door vogels zoals putters (die niet voor niets ook wel distelvink genoemd worden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *