Biodiversiteit, inheems en uitheems

De rotonde is één en al kleur en verscheidenheid. Op dit moment staan er minstens 30 verschillende soorten planten in bloei:

klaproos, gele kamille, margriet, smeerwortel, duizendblad, dagkoekoeksbloem, bolderik, knoopkruid, avondkoekoeksbloem, nachtkoekoeksbloem, bermooievaarsbek, tripmadam, beemdkroon, paardenbloem, vergeetmijniet, valeriaan, brandende liefde, donkere ooievaarsbek, puntwederik, witte mosterd, brandkruid, melkdistel, vingerhoedskruid, doorgroeide duizendknoop, bossalie, citroengele honingklaver (net nieuw geplant!), weegbree, boterbloem, zuring, robertskruid, havikskruid, prikneus.

Bossalie
Nachtkoekoeksbloem (met gesloten bloem)

In de vorige blog staat een foto van de avondkoekoeksbloem. Deze twee planten staan naast elkaar. Nu ik nog eens verder lees twijfel ik of de identificatie door de app Obsidentify wel kan kloppen. Nachtkoekoeksbloem is zeer zeldzaam. Verder onderzoeken dus!

Een opvallende verschijning is de donkerrode beemdkroon (zie foto hieronder). Dit is een geliefde tuinplant, waar ook hommels en andere insecten op afkomen. Deze donkerrode variant is uitheems: Knautia macedonica. Er is ook een inheemse beemdkroon, Knautia arvensis. Dit is een echte bijenplant. In principe zijn inheemse planten beter voor de biodiversiteit, omdat zij het beste passen in het lokale ecosysteem, en de grootste kansen bieden voor wilde bijen en zweefvliegen die lokaal voorkomen. Dus een goed voornemen: de inheemse beemdkroon planten!

Uitheemse beemdkroon
Inheemse beemdkroon (gefotografeerd in bloemenstrook Johannes Bosboomstraat)

Tenslotte: de rotonde is een kleine oase midden tussen druk verkeer. Helaas kunnen vrachtwagens soms de bocht niet goed nemen, en dan krijg je dit – nét niet de nieuwe plantjes geraakt:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *